Χάρις Αλεξίου – Το πρώτο μου τραγούδι

Δημοσιεύση: 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Η Χάρις Αλεξίου θυμάται το ξεκίνημά της πορείας της στο ελληνικό τραγούδι.

«Η καριέρα μου ουσιαστικά ξεκίνησε, όταν μ’ άκουσε ο Απόστολος Καλδάρας, όταν έκανα ακρόαση και τραγουδούσα το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι…». Κι εκείνος μου έδωσε μετά το «Έστειλα δυο πουλιά, στην Κόκκινη Μηλιά, που λένε τα γραμμένα…». Το πρώτο τραγούδι όμως που είπα σε δίσκο ήταν το «Όταν πίνει μια γυναίκα» του Βασίλη Βασιλειάδη σε στίχους Πυθαγόρα».

Έτσι θυμάται η Χάρις Αλεξίου, σ’ ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του ’80, το ξεκίνημά της πορείας της στο ελληνικό τραγούδι, που γίνεται στα πρώτα χρόνια του ’70… Μιας πορείας που στο πέρασμα των χρόνων στέφεται από δεκάδες επιτυχίες με τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς.

Η πρώτη της ηχογράφηση λοιπόν είναι το Όταν πίνει μια γυναίκαΈνα ζεϊμπέκικο του Βασίλη Βασιλειάδη σε στίχους Πυθαγόρα που κυκλοφορεί σε δίσκο 45 στροφών, με τις χαρακτηριστικές «πινελιές» της φαρφίσας του Βασιλειάδη. Επεισοδιακή θα χαρακτηρίζαμε την ηχογράφηση, αφού το τραγούδι κυκλοφορεί με το όνομα της Αλεξίου, αλλά στο δίσκο ακούγεται η Καίτη Πετράκη, η οποία επίσης το ηχογράφησε τότε. Στο άρθρο του Νίκου Μωραΐτη «Η πρώτη μου ηχογράφηση» που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» στις 28-1-2001 υπάρχει μια σχετική καταγραφή:

«Η Χάρις Αλεξίου συμμετείχε επί πέντε συναπτά έτη σε δίσκους άλλων ώσπου να καταφέρει να κυκλοφορήσει δικό της υλικό. Η πρώτη της ηχογράφηση ήταν στο τραγούδι των Β. Βασιλειάδη – Πυθαγόρα «Όταν πίνει μια γυναίκα». Για την ακρίβεια, το… ποτό «ήπιαν» τέσσερις ερμηνεύτριες: η Νάνα Χάρμα επρόκειτο να το δισκογραφήσει, η Λίτσα Διαμάντη το δοκίμασε, η Καίτη Πετράκη το ηχογράφησε, το ίδιο και η Χάρις Αλεξίου. Ο τελικός αγώνας διεξήχθη μεταξύ των δύο τελευταίων και έληξε υπέρ της Αλεξίου, η οποία έλαβε τη διαβεβαίωση της εταιρείας ότι το τραγούδι θα βγει στην αγορά με τη φωνή της. «Κάθισα κι εγώ πλάι στο ραδιόφωνο να ακούσω το τραγούδι, δεν αναγνώρισα όμως καθόλου τη φωνή μου. Στην αρχή νόμισα ότι έτσι αλλάζει η φωνή στο ραδιόφωνο» θυμάται η ερμηνεύτρια. Το ραδιόφωνο όμως δεν είχε… στρεβλώσει τη φωνή της: ο δίσκος είχε κυκλοφορήσει με το όνομα της Χ. Αλεξίου να αναγράφεται, με τη φωνή όμως της Κ. Πετράκη χαραγμένη στο βινύλιο! Ο ηχολήπτης μέσα στις τόσες δοκιμές και αλλαγές της υποψήφιας ερμηνεύτριας είχε μπερδέψει τις ταινίες. Το τραγούδι αποσύρθηκε, το λάθος αποκαταστάθηκε και ο δίσκος κυκλοφόρησε ξανά με τη φωνή πλέον και το όνομα της Αλεξίου εντός».


Από την άλλη πλευρά, το δισκάκι έχει ένα τραγούδι των ίδιων δημιουργών με τον Μπάμπη Τσετίνη και την Πίτσα Παπαδοπούλου με τίτλο Περιεχόμενο δεν έχεις… Το Όταν πίνει μια γυναίκα ξαναηχογραφήθηκε με πιο πλούσια ενορχήστρωση και διαφορετική, πιο ολοκληρωμένη ερμηνεία στο δίσκο της Αλεξίου Δώδεκα Λαϊκά Τραγούδια το 1975 και έγινε μεγάλη επιτυχία. Η πρώτη εκτέλεση του 1970 παρέμεινε ανέκδοτη μέχρι σήμερα σε Lp ή Cd.


πηγή:ogdoo.gr