Γιάννης Πλούταρχος

Δημοσιεύση: 9 Οκτωβρίου, 2019

Βιογραφία

Γιάννης Πλούταρχος γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1970. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό και συγκεκριμένα σε ένα χωριό που ονομάζεται Μαυρόγια. Το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Κοκοσσαίος , αλλά πήρε την απόφαση να το αλλάξει όταν θέλησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, στα δεκαέξι του ,μόλις, χρόνια.

Μετά από μία πορεία πολλών ετών στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι αποτελεί πλέον ένα αγαπημένο τραγουδιστή του ελληνικού κοινού και μία από τις πρώτες επιλογές στη διασκέδαση στα μπουζούκια όπου κάθε σεζόν που τραγουδάει σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Η καταξίωση , όμως , για τον μεγάλο καλλιτέχνη δεν ήρθε ούτε εύκολα ούτε και γρήγορα, ενώ ακόμα προσπαθεί για την επιτυχία όπως τα πρώτα χρόνια της καριέρας του και δεν επαναπαύεται.

Ο Γιάννης Πλούταρχος όταν ήταν παιδί είχε ως πρώτα μουσικά ακούσματα τραγούδια της δημοτικής παράδοσης και την βυζαντινή μουσική. Το τραγούδι ήταν πάντα η μεγάλη του αγάπη και ασχολήθηκε μ’ αυτό επαγγελματικά από την εφηβεία του , όταν έπιασε δουλειά ως τραγουδιστής σε μπουζούκια του Κορυδαλλού. Όμως, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος δεν ήταν λίγες οι φορές που ένιωσε μεγάλη απογοήτευση λόγω των συνθηκών , κύριος ανταγωνισμού, που επικρατούσαν στο χώρο και έτσι δύο φορές πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει. Εκείνη την περίοδο θυμάται ότι για να μπορέσει να ζήσει ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα και ιδιαίτερα την κομμωτική στην οποία μάλιστα ,δηλώνει σε συνεντεύξεις του ,ότι ήταν και πολύ καλός.

Η σχέση του όμως με το τραγούδι ήταν καρμική και η αγάπη του γι’ αυτό μεγάλη. Έτσι, μετά από δύο χρόνια αποχής επέστρεψε τραγουδώντας σε μπουζούκια της παραλιακής. Από εκεί και μετά αρχίζει σταθερά να απλώνεται ο δρόμος της επιτυχίας με εμφανίσεις σε μεγάλες αθηναϊκές πίστες και συνεργασίες με κορυφαία ονόματα του χώρου , όπως η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος και ο Θέμης Αδαμαντίδης αλλά και με πιο σύγχρονους καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Μαζωνάκης , ο Στέλιος Ρόκκος κ. ά.

Την περίοδο εκείνη είχε για πρώτη φορά την τύχη να συνεργαστεί με τον παραγωγό Γιώργο Μακράκη με τον οποίο τον έφεραν σε επαφή ο Δημήτρης Κορδατζής και ο Ηλίας Φιλίππου. Τότε ηχογράφησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Πρόκειται για το άλμπουμ με τίτλο «Μόνο εσύ». Από αυτόν τον δίσκο μεγάλα hit έγιναν τα τραγούδια «Ένας Θεός» ,το οποίο ακόμα και σήμερα βρίσκεται ψηλά στις επιλογές του κοινού και το «Μήπως έρθεις». Αμέσως μετά την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου συνοδεύει την τραγουδίστρια Κωνσταντίνα στο ντουέτο «Η καρδιά μου έιναι ζαλισμένη» και τον Στέλιο Διονυσίου στο τραγούδι «Ορεστιάδα». Πρόκειται για ιδιαίτερα τραγούδια τα οποία περιλαμβάνονται στους δίσκους των δύο τραγουδιστών.

Στη συνέχεια έρχεται η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Πλούταρχου. Πρόκειται ίσως για την επιτυχία που καθόρισε την μετέπειτα πορεία του. Συνέβη το σπάνιο φαινόμενο , από έναν δίσκο που περιλαμβάνει δεκαπέντε λαϊκά τραγούδια , όλα έγιναν hit και αγαπήθηκαν από το κοινό και ο θαυμασμός που εισπράττει ο καλλιτέχνης είναι απερίγραπτος. Τα τραγούδια «Υπήρχαν όρκοι» , «Το καλύτερο παιδί», «Φυσάει πολύ» είναι μερικά μόνο από αυτά που ακόμα και σήμερα αγαπάμε και θέλουμε να ακούμε από τον Γιάννη Πλούταρχο ενώ και άλλοι καλλιτέχνες τα έχουν συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό τους. Για τον δίσκο αυτό συνεργάστηκαν σπουδαίοι δημιουργοί όπως οι συνθέτες Κωνσταντίνος Παντζης, Βασίλης Κελαιδής, Γιώργος Καφετζόπουλος, Σπύρος Γεωργίου, Δημήτρης Κορδατζής και Γιάννης Κουρκουμέλης ενώ την μουσική έντυσαν με στίχους η Έυη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας,ο Νίκος Βαξαβανέλης,ο Ηλίας Φιλίππου και η Ναταλί. Επίσης χαρακτηριστικό στοιχείο του δίσκου είναι ότι δεν περιλαμβάνει μόνο ερμηνείες του καλλιτέχνη αλλά και η επιτυχία «Υπήρχαν όρκοι» και τίτλος του CD έχει την υπογραφή του ίδιου του Γιάννη Πλούταρχου.

Δισκογραφικά οι επιτυχίες συνεχίζονται με την κυκλοφορία του CD «Μικρές Φωτογραφίες» το 2001. Ο δίσκος περιλαμβάνει 16 μοναδικά κομμάτια ,τρία από τα οποία υπογράφει ο ίδιος ο τραγουδιστής, και πουλήθηκε σε παραπάνω από 150.000 αντίτυπα.

Το 2002 ο Γιάννης Πλούταρχος είναι υποψήφιος σε σημαντικές κατηγορίες στα μουσικά βραβεία Αρίων που διοργάνωνε το mega και το κοινό του χάρισε για τον δίσκο «Μικρές Φωτογραφίες» τα σπουδαία βραβεία : «καλύτερος λαϊκός δίσκος», «καλύτερος δίσκος της χρονιάς», «καλύτερο video clip», «καλύτερος λαϊκός τραγουδιστής» και «καλύτερος τραγουδιστής της χρονιάς». Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε και ο νέος δίσκος του καλλιτέχνη με τίτλο «Δεν είναι ο έρωτας παιδί της λογικής» που περιλαμβάνει δεκαεπτά τραγούδια. Ο δίσκος αυτός έκανε πάταγο και επανακυκλοφόρησε το 2003 με ένα επιπλέον τραγούδι με τίτλο «Ποιο μονοπάτι» και bonus DVD που περιείχε εννέα video clip. H προτίμηση του κοινού εκτόξευσε την δουλειά αυτή στην κορυφή και ο δίσκος έγινε τρεις φορές πλατινένιος . Ανάλογη ήταν η επιτυχία και η πορεία του επόμενου CD που ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο «Πάει λίγος καιρός». Το CD κυκλοφόρησε ξανά το 2004 και αυτή τη φορά περιείχε ένα ακόμα τραγούδι ,αγαπημένο του Γιάννη Πλούταρχου, το «Αν θυμηθείς το όνειρό μου» του Μίκη Θεοδωράκη σε μία εκπληκτική ερμηνεία . Μάλιστα, το κομμάτι αυτό με την φωνή του μεγάλου καλλιτέχνη περιλαμβάνεται στο ιδιαίτερα εμπνευσμένο άλμπουμ με τίτλο «Φως» ,το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια που έχει συνθέσει ο Μίκης Θεοδωράκης ,αλλά αυτή την φορά τα ερμηνεύουν σύγχρονοι καλλιτέχνες δίνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα φρεσκάδας και παράλληλα αποτελεί και το soundtrack των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς και έχοντας ανταμειφθεί από την αγάπη του κόσμου ο Γιάννης Πλούταρχος αποφασίζει να πάρει τον χρόνο του για κάποιο διάστημα και απουσιάζει αισθητά από την δισκογραφία για δύο χρόνια. Αποφασίζει να επισκεφτεί τον απόδημο ελληνισμό και πραγματοποιεί συναυλίες στο Τορόντο, το New Jersey, τη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Λευκωσία. Η αποδοχή του κόσμου ήταν συγκινητική και η εμπειρία που έζησε ο καλλιτέχνης ήταν μοναδική , όπως έχει δηλώσει.

Το 2005 επιστρέφει ανανεωμένος και προσφέροντας στον κόσμο νέα ακούσματα με την καινούρια του δισκογραφική δουλειά «Όλα σε σένα τα βρήκα». Το κοινό τον στέλνει στην κορυφή και το CD γίνεται δύο φορές πλατινένιο. Την επιτυχία εξασφάλισε όχι μόνο η μοναδική ερμηνεία των τραγουδιών από τον καλλιτέχνη , αλλά και η συνεργασία με σπουδαίους στιχουργούς και συνθέτες, όπως ο Αντώνης Βαρδής, ο Νίκος Τερζής, ο Χρήστος Κυπαρίσσης και ο Αλέξης Σέρκος. Την δισκογραφική επιτυχία συνοδεύουν σπουδαίες συνεργασίες στα μπουζούκια με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Το 2006 συνεργάζεται με την φίλη και συνάδελφό του Κωνσταντίνα και ηχογραφούν ένα ντουέτο με τίτλο «Τι μπήκε ανάμεσά μας» , το οποίο περιλήφθηκε στο άλμπουμ της ερμηνεύτριας. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφορεί η νέα δουλειά του Γιάννη Πλούταρχου με τίτλο «Κρυμμένα μυστικά». Το συγκεκριμένο άλμπουμ δεν κυκλοφόρησε μόνο σε απλή μορφή αλλά και σε μία special edition που περιείχε δεκαέξι νέα μουσικά κομμάτια και έγινε διπλά πλατινένιο.

Το 2007 οι θαυμαστές του Γιάννη Πλούταρχου έχουν στα χέρια τους το άλμπουμ με best of το οποίο έχει τον τίτλο «Στιγμές». Ο δίσκος αποτελούνταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του καλλιτέχνη ,από έξι νέα κομμάτια και πλούσιο DVD με video clip. Το άλμπουμ και αυτή τη φορά δεν άργησε να γίνει πλατινένιο.

Το 2008 ο καλλιτέχνης αποφασίζει να πειραματιστεί δισκογραφικά και αποφασίζει να δώσει στη νέα του δισκογραφική δουλειά έναν χαρακτήρα πιο έντεχνο. Ο δίσκος έχει τίτλο «Ό, τι γεννιέται στην ψυχή» και έγινε και αυτή τη φορά πλατινένιος. Τα τραγούδι υπογράφουν οι: Σταύρος Λογαρίδης, Γιώργος Λούσκος, Βαγγέλης Τούντας, Χριστόφορος Γερμενής, Αλέξης Σέρκος, Στέλιος Μαρής, Νίκος Ιγνατιάδης, Σπύρος Γεωργίου, Θάνος Γεωργουλάς, Γιώργος Καφετζόπουλος, Γιώργος Λούσκος, Γιάννης Μηλιώκας, Δημήτρης Κορδατζής, Κυριάκος Παπαδόπουλος και Γιάννης Πλούταρχος στη μουσική και οι Ελένη Ζιώγα, Εύη Δρούτσα, Πάνος Φαλάρας, Βασίλης Γιαννόπουλος, Κοσμάς, Ρεβέκκα Ρούσση, Ναταλί, Μιχάλης Αβατάγγελος, Ηλίας Φιλίππου, Γιάννης Μπαγουλής, Βασίλης Παπαδόπουλος, Βίκυ Γεροθόδωρου, Στέλλα Μεϊμάρη, Ευγενία – Μαρία Τρικούβερτη στους στίχους. Παράλληλα ο καλλιτέχνης ξεκινάει εμφανίσεις στο Κέντρο Αθηνών , στη σκηνή του REX.

Το 2009 ο τραγουδιστής αποφασίζει να πραγματοποιήσει την πρώτη του μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και οι πωλήσεις των εισιτηρίων σημειώνουν ρεκόρ λαμβανομένης υπόψη και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. Επιπλέον το νέο του τραγούδι με τίτλο «Το φωνάζω» γίνεται το super hit του καλοκαιριού.

Το 2010 κυκλοφορεί ο επόμενος δίσκος του καλλιτέχνη από τον οποίο ξεχωρίζουν τα τραγούδια «Τα είπα κι έφυγα» και «Το χαστούκι της αγάπης» και τραγουδιστής εμφανίζεται στη σκηνή του νυχτερινού κέντρου Ιερά Οδός με την ονομασία Acro. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους εμφανίζεται στο COSMOStage .

Τον χειμώνα του 2011 αλλάζει δισκογραφική στέγη και ανήκει πλέον στην Heaven. Tην μουσική αυτή «μετεγγραφή» εγκαινιάζει με την συνεργασία του με σπουδαίους Ιταλούς τραγουδιστές, όπως ο Albano Carrisi στο άλμπουμ με τίτλο «Δύο φωνές, μία ψυχή». Το CD από την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας του ξεπέρασε τις 160000 πωλήσεις και έγινε φορές πλατινένιο! Η συνεργασία με τον Albano τον οδήγησε στο San Remo music festival όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης ερμηνείας.

Η πορεία του Γιάννη Πλούταρχου και η αγάπη που εισπράττει από τον κόσμο από τα πρώτα κιόλας βήματά του είναι τόσο μεγάλη που θεωρείται φαινόμενο το πώς έχει καταφέρει να διατηρήσει τον ταπεινό του χαρακτήρα και την αυθεντικότητά του . Πολλοί τον αποκαλούν επάξια «το καλύτερο παιδί» . Δεν ξεχνάει ποτέ την λαϊκή καταγωγή του , ζει χωρίς υπερβολές και επενδύει στις σχέσεις του με τους ανθρώπους βάζοντας πάνω από όλους και όλα την οικογένειά του. Είναι παντρεμένος από 23 ετών με την Μαρία και έχουν πέντε παιδιά, δύο αγόρια και τρία κορίτσια.

πηγή:pamebouzoukia.gr/