Η σύγκρουση του Βασίλη Τσιτσάνη με την Ευτυχία Παπαγιανοπούλου για τα περίφημα «Καβουράκια». Αιτία τα δικαιώματα των στίχων…

Δημοσιεύση: 17 Σεπτεμβρίου, 2018

Η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου ονομάστηκε «γριά» του ελληνικού πενταγράμμου, αφού ξεκίνησε να γράφει στίχους μετά τα 50 της.

Ήταν η πρώτη γυναίκα  που εισέβαλε στον ανδροκρατούμενο χώρο του στίχου. Η γραφή της ήταν δυνατή και ιδιαίτερη.

Η πορεία της ξεκίνησε στο πλάι του Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος όμως προσπαθούσε να κρατήσει κρυφή τη συνεργασία τους. Θεωρούσε πως είχε ανακαλύψει ένα στιχουργικό θησαυρό, που δεν ήθελε να μοιραστεί με άλλους.

Σύντομα όμως, η πιάτσα έμαθε για την Ευτυχία και οι συνεργασίες διαδέχονταν η μία την άλλη με επιτυχία. Η ίδια αρνείτο πεισματικά να πληρώνεται με ποσοστά και προτιμούσε να πουλάει τα τραγούδια της, ώστε να λαμβάνει τοις μετρητοίς ένα χρηματικό ποσό, για να τρέφει το πάθος της, που ήταν η χαρτοπαιξία.

Αυτή η τακτική όμως, σε συνδυασμό με την τάση της εποχής να μην αναγράφεται το όνομα του στιχουργού στους δίσκους, δημιούργησε παρεξηγήσεις.

Πολλά τραγούδια έγιναν «μήλο της έριδος» στα χέρια των δημιουργών, που διεκδικούσαν την πατρότητα των στίχων. Τσιτσάνης και Παπαγιανοπούλου ήρθαν σε σύγκρουση. Το θέμα ήταν, ότι σε κάποια τραγούδια είχαν βάλει και οι δυο κάτι από το ταλέντο τους στους στίχους, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο ποιος είναι τελικά ο δημιουργός.

Ειδικά για το τραγούδι «τα Καβουράκια», η διαμάχη έφτασε στο αποκορύφωμά της.Η η κόντρα των δυο συνεργατών πήρε διαστάσεις στον Τύπο και τι υποστήριζε ο καθένας τους. Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και πέθανε την ίδια ακριβώς ημέρα το 1984….

 

Οι απίστευτες μηχανορραφίες της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου ώστε να βρει χρήματα για τον τζόγο. Λάτρευε την πόκα και θεωρούσε ότι τον κουν καν ήταν παιχνίδι για «ανιαρές κωλόγριες»…

Η στιχουργός Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μια ανατρεπτική προσωπικότητα και έζησε με προκλήσεις, ακροβατώντας στα όρια που μπορούσε να αντέξει η κοινωνία.

Εκτός από το στιχουργικό της έργο, έγινε γνωστή για το μεγάλο της πάθος. Τη χαρτοπαιξία. Αγαπημένο της παιχνίδι ήταν η πόκα, την οποία συνήθιζαν να παίζουν μόνο άντρες.

Το πιο «γυναικείο» κουν καν, όπως έλεγε η ίδια, ήταν ένα παιχνίδι που το έπαιζαν οι «ανιαρές κωλόγριες» και δεν της άρεσε.

Παθιασμένη με την πόκα, έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να έχει κάθε μέρα το απαραίτητο ποσό να τζογάρει. Σύμμαχός της πάντα το χιούμορ.

Όταν ξέμενε από λεφτά, ξυπνούσε η ευρηματικότητά της και ανακάλυπτε τους πιο απίθανους τρόπους για τα να εξασφαλίσει.

Ο σύζυγός της ήταν ένα από τα πρόσωπα που «χρησιμοποιούσε» για να πετύχει τον σκοπό της. Έφτασε στο σημείο να πουλήσει ακόμα και την αστυνομική του στολή, προκειμένου να βρει χρήματα για την πόκα.

 

 

πηγή:www.mixanitouxronou.gr