Μάνος Λοΐζος: Το πιο «αγνό παιδί» των Χατζιδάκι & Θεοδωράκη

Δημοσιεύση: 24 Σεπτεμβρίου, 2018

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 τα τηλεοπτικά κανάλια ανακοίνωναν το μοιραίο: «Έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Λοΐζος, σε ηλικία 45 ετών…».

«Ο Μάνος είχε τη δική του ιστορία» στο «Κοντραπούντο»

Με αυτή την αφορμή, σήμερα «ξετρύπωσα» από το αρχείο ένα από τα πληρέστερα, κατά τη γνώμη μου, αφιερώματα που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για το συνθέτη. (Δεν είναι τυχαίο πως σε όλα, σχεδόν, τα αφιερώματα που έγιναν για τον Μάνο Λοΐζο ακούγεται η ίδια φράση: «Αν ζούσε, σήμερα το τραγούδι θα ήταν αλλιώς»).

Στις 22 και 29 Σεπτεμβρίου 2001 προβλήθηκαν από την ΕΤ 3 τα δυο μέρη ενός αφιερώματος στον Μάνο Λοΐζο, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσολακίδης, στο πλαίσιο της εκπομπής του «Κοντραπούντο».

Για τον Μάνο Λοΐζο μίλησαν (με τη σειρά που εμφανίσθηκαν) η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μανώλης Ρασούλης, o Οδυσσέας Ιωάννου, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Σωκράτης Μάλαμας (που τραγούδησε ζωντανά τον «Μέρμηγκα» και τον «Σεβάχ»).

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην παρουσία του στενού φίλου του Λοΐζου, του Γιώργου Μέγγουλη, που ξεδίπλωσε το «κουβάρι» των αναμνήσεών του από τη φιλία του με το συνθέτη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Γιάννης Τσολακίδης επισκέφθηκε, για τις ανάγκες της εκπομπής, το παλιό σπίτι του Λοΐζου στην οδό Αριάδνης 18, στη Φιλοθέη.

Μαζί με όλα αυτά, κατά τη διάρκεια του αφιερώματος προβλήθηκαν αποσπάσματα από παλαιότερες εμφανίσεις του συνθέτη στην ελληνική τηλεόραση, αλλά και τραγούδια του από συναυλίες των τραγουδιστών που μίλησαν στην εκπομπή. Κάποια από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2001, τη μέρα που έγινε στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα η συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με τη συμμετοχή παλιών και νεότερων ερμηνευτών, αποσπάσματα από την οποία κυκλοφόρησαν την επόμενη χρονιά σε ένα διπλό cd, με τίτλο «Μάνος Λοΐζος – 20 χρόνια μετά».

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε και τα δυο μέρη του αφιερώματος. Η σκηνοθετική επιμέλεια ήταν του Χρήστου Νικολέρη.

 

πηγή:ogdoo.gr