Ο άγνωστος «αμερικάνικος» δίσκος της Λίτσας Διαμάντη

Δημοσιεύση: 17 Ιουνίου, 2020

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Μια άγνωστη συλλογή επιτυχιών της ξεχωριστής ερμηνεύτριας.

Σαν σήμερα…

Στις 4 Απριλίου του 1949 γεννήθηκε στην Αθήνα Ευαγγελία Κοσμίδου. Kι αν δεν σας λέει κάτι το όνομα, αναφέρομαι στη σπουδαία και αδικημένη, όσον αφορά το ρεπερτόριό της, ερμηνεύτρια Λίτσα Διαμάντη…

«The best of Diamadi – Vol.1»

Όπως έχω ξαναγράψει παλαιότερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στα χρόνια του ’50 και του ’60 η κυκλοφορία των ελληνικών δίσκων στην αγορά της Αμερικής και του Καναδά ήταν συνηθισμένο φαινόμενο. Στις χώρες αυτές έφθαναν μόνο οι μήτρες των ηχογραφήσεων και οι δίσκοι επανατυπώνονταν εκεί, με μικρές παραλλαγές στο εξώφυλλο (αλλαγές στη γραμματοσειρά κλπ), από την εταιρεία Peters International.

Το φαινόμενο γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στα χρόνια του ’70. Οι περισσότεροι δίσκοι των γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, μετά την ελληνική έκδοσή τους, κυκλοφορούσαν και στην Αμερική, σημειώνοντας σημαντικό αριθμό πωλήσεων. Μετά από δεκαετίες βέβαια, «επαναπατρίσθηκαν» στα καταστήματα μεταχειρισμένων δίσκων της Ελλάδας, με αποτέλεσμα, να φθάσουν στα χέρια μας αρκετοί από αυτούς, άλλοτε σε τιμές φυσιολογικές, άλλοτε αστρονομικές.

Αξίζει να σημειωθεί, πως εκτός από τους δίσκους που κυκλοφορούσαν αυτούσιοι στην Αμερική, έκαναν την εμφάνισή τους και συλλογές με μεγάλες επιτυχίες των τραγουδιστών, που εκδόθηκαν αποκλειστικά εκεί.

Μια τέτοια συλλογή τραγουδιών με την Λίτσα Διαμάντη κυκλοφόρησε το 1978 από την Peters, με τίτλο «The best of Diamadi- Vol.1», με μια επιλογή από δεκατέσσερα τραγούδια που κυκλοφόρησαν στην πενταετία 1973 – 1978 στους προσωπικούς της δίσκους, σε δουλειές που συμμετείχε και σε 45άρια.

Τα χαρακτηριστικά σημεία του δίσκου είναι πως όπως συνέβαινε σε αυτού του είδους τις συλλογές, τόσο στο οπισθόφυλλο, όσο και στην ετικέτα του δίσκου, δεν αναγράφονται τα ονόματα των δημιουργών, ενώ σε δυο τραγούδια ακούγεται να σιγοντάρει, μάλλον, ο Γιάννης Πάριος («Πάλι τρέλα πουλάς» & «Λέλι για λέλι»), με τον οποίο υπήρξαν σταθερό ντουέτο στη δισκογραφία στα χρόνια του ’70. Επίσης, το «Θεσσαλονικιέ τσαχπίνη» των Βασίλη Βασιλειάδη και Γιάννη Χατζή, είναι βασισμένο στη μουσική και τους στίχους του τραγουδιού του Ιωάννη Δραγάτση ή Ογδοντάκη «Μπελαλής» («Θα μεθώ και θα τα σπάω»), που ηχογράφησε το 1932 η Μαρίκα Φραντζεσκοπούλου (Πολίτισσα) και το 1982 έγινε περισσότερο γνωστό από την επανεκτέλεσή του από την Χαρούλα Αλεξίου στα «Τσίλικα».

Τρία τραγούδια του δίσκου είναι σε μουσική και στίχους του Τάκη Μουσαφίρη, που εκείνη την εποχή υπέγραφε στη Minos με το ψευδώνυμο Αντώνης Ζάννας.

01.LITSA DIAMANTI BEST

Τα τραγούδια του δίσκου

Πλευρά Α’

1) Άσε με να σ’αγαπάω (Σπύρος Παπαβασιλείου – Μάρω Μπιζάνη)
2) Μπέρδε και μπέρδε μπέρδευε (Τάκης Μουσαφίρης )
3) Θα σου ‘λεγα κάτι (Βασίλης Βασιλειάδης – Μάρω Μπιζάνη)
4) Παναγιά μου Παναγιά μου (Γιώργος Κατσαρός – Πυθαγόρας)
5) Ειν’ο δεσμός μας σαν νικοτίνη (Λυκούργος Μαρκέας – Πυθαγόρας)
6) Θεσσαλονικιέ τσαχπίνη (Βασίλης Βασιλειάδης – Γιάννης Χατζής)
7) Στάσου (Αλέκος Χρυσοβέργης)

Πλευρά Β’

1) Λέμε λέμε (Τάκης Μουσαφίρης)
2) Μας μάτιασαν μας μάτιασαν (Λυκούργος Μαρκέας – Πυθαγόρας)
3) Πάλι τρέλα πουλάς (Βασίλης Βασιλειάδης – Λούλα Παπαγιαννοπούλου)
4) Το παιδί (Λυκούργος Μαρκέας – Πυθαγόρας)
5) Απαντήστε μου (Λυκούργος Μαρκέας – Πυθαγόρας)
6) Όχι θα κάτσω να σκάσω (Λυκούργος Μαρκέας – Φίλιππος Νικολάου)
7) Λέλι για λέλι (Τάκης Μουσαφίρης)

πηγή:ogdoo.gr