Όταν o Κερκ Ντάγκλας ήρθε στην Ελλάδα

Δημοσιεύση: 6 Φεβρουαρίου, 2020

Το 1964 έβγαινε στις αίθουσες «Επτά Ημέρες του Μαΐου» (Seven Days in May) σε σκηνοθεσία Τζον Φράνκενχαϊμερ με πρωταγωνιστές τα φιλαράκια Burt Lancaster και Kirk Douglas.

Και οι δύο ήταν λατρεμένοι του ελληνικού κοινού μέσα από περίφημες περιπέτειες και western ταινίες και όχι μόνο βέβαια. Επτά χρόνια είχαν περάσει απ’ το επίσης ξακουστό Αίμα στον Πράσινο Βάλτο (Gunfight at the O.K. Corral) όπου οι δύο έδιναν ρέστα μαζί και τέσσερα μόλις απ’ τον ανεπανάληπτο Σπάρτακο, τη σφραγίδα του Kirk.

O Douglas ήρθε στην «ταραγμένη» Ελλάδα του ‘64 με τη δεύτερη αλλά παντοτινή του σύντροφο Anne Buydens ως πρέσβης καλής θελήσεως της πατρίδας του, την εποχή που η Αμερική, βοηθούσε αλλά και «υποθήκευε» πτυχές της χώρας μας.

kirk2

Όπως διαβάζω, ως απεσταλμένος του Σχεδίου Μαθητικών Συσσιτίων επισκέφτηκε σχολεία, μίλησε και για τη δική του «ζόρικη» παιδική ηλικία, τονίζοντας ότι και εκείνος έπαιρνε σχολικό συσσίτιο, και για «το χρέος της ανθρωπότητας στον ελληνικό πολιτισμό». Στην Αθήνα συνομίλησε με φοιτητές στο πανεπιστήμιο, έδωσε διαλέξεις, φωτογραφήθηκε με τη γυναίκα του στην Ακρόπολη και αποχώρησε ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή.

kirk1

. πηγή: ogdoo.gr/