Παλιά Ελληνικά Λαϊκά Τραγούδια

Δημοσιεύση: 11 Σεπτεμβρίου, 2018

Το λαϊκό ή αλλιώς παραδοσιακό τραγούδι είναι πάντα εναρμονισμένο με το ύφος και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα ανά περιόδους, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά. Από την αρχαιότητα κιόλας, αλλά και μεταγενέστερα, το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι εξυπηρετούσε και άλλους σκοπούς πέρα από την διασκέδαση.
Τα παλιά ελληνικά κομμάτια, δημιουργήθηκαν για να εξιστορήσουν ιστορίες σκλαβιάς ή κακουχίας που πέρασε μια μεγάλη ομάδα του ελληνικού πληθυσμού , όπως οι κάτοικοι της Σμύρνης, για παράδειγμα. Άλλες πάλι φορές τα τραγούδια ήταν χρήσιμα στο να ενισχύσουν το ηθικό των ανθρώπων εν μέσω πολέμου ή ακόμα και να στείλουν κρυπτογραφημένα μηνύματα.
Τα λαϊκά τραγούδια, συνυφασμένα με τον πόνο και την στεναχώρια της εργατικής τάξης, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας. Κυριότερα μουσικά όργανα των λαϊκών και των ρεμπέτικων τραγουδιών είναι η κιθάρα, το μπουζούκι και το τύμπανο. Υπάρχουν όμως και άλλα όργανα που μαγεύουν με τους ήχους τους. Το ρεμπέτικο ρεύμα, με κύριους εκπροσώπους του καλλιτέχνες όπως η Σωτηρία Μπέλλου και ο Μάρκος Βαμβακάρης, εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτά ήταν κομμάτια λαϊκά, βαριά πολλές φορές, με λέξεις και φράσεις άγνωστες στην σημερινή κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λέξη ζαβαρακατρανέμια, στους στίχους που συμπληρώνουν τη μουσική ενός από τα πιο γνωστά τραγούδια του σπουδαίου ερμηνευτή και συνθέτη Νίκου Ξυλούρη.
Το ρεμπέτικο εξυμνείται ακόμη και σήμερα από την σημερινή γενιά, η οποία μαζεύεται σε μικρά μαγαζάκια για να ακούσει ζωντανή μουσική με νέους καλλιτέχνες οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει αυτό το σπουδαίο είδος μουσικής. Όσο η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού θα γεννά προβλήματα και θα υπάρχει ανισότητα και αδικία, το ρεμπέτικο και το λαϊκό ρεύμα θα δημιουργεί τραγούδια για να εξυμνήσει αυτές τις πτυχές της καθημερινότητας.
Είναι ένας τρόπος για τον άνθρωπο να εξωτερικεύσει τους προβληματισμούς του και τις έννοιες του. Να ξορκίσει τους φόβους του μέσα από τους δυνατούς στίχους και τον γνώριμο ήχων αυτών των μουσικών οργάνων που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

 

πηγή:http://nrg.com.cy