Ποιο είναι το κοριτσάκι της φωτογραφίας που είχε τραυματική εμπειρία και σταμάτησε να παίζει με κούκλες; Είναι από μια τις πιο γνωστές ελληνίδες τραγουδίστριες…

Δημοσιεύση: 13 Φεβρουαρίου, 2020

Το κοριτσάκι της φωτογραφίας γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από έλληνες γονείς. Ο πατέρας της ήταν χειρουργός οδοντίατρος και η μητέρα της δασκάλα. Έζησε στην Αλεξάνδρεια μέχρι τα 7 της χρόνια και φοίτησε για λίγο στο ιστορικό Αβερώφειο σχολείο.

Η ίδια έχει αναφέρει ότι ήταν άτακτο και αεικίνητο παιδί, αλλά δεν αντιμετώπιζε προβλήματα με τους γονείς της, καθώς ήταν μια πολύ αγαπημένη οικογένεια. «Θυμάμαι ακόμη που παιδί έκανα τον “γύρο του θανάτου” πάνω στα ξύλα της οικοδομής και μονίμως πάταγα καρφιά και έκανα αντιτετανικούς ορούς», ανέφερε σε συνέντευξή της.

Όπως πολλά κορίτσια, έτσι και εκείνη, είχε αδυναμία στον πατέρα της, η οποία ήταν αμοιβαία. Ο πατέρας δεν της χάλαγε κανένα χατίρι και εκείνη, τον υποχρέωνε να την πηγαίνει στον κινηματογράφο και να παρακολουθούν το ίδιο έργο δύο φορές συνεχόμενες. Στην Αλεξάνδρεια οι γονείς της, οργάνωναν συχνά βραδιές ποίησης και έτσι αγάπησε τους ποιητές. Αργότερα, όταν έγινε τραγουδίστρια, η πρώτη της δουλειά ήταν μελοποιημένη ποίηση των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, λόγω των πολιτικών αναταραχών στην Αίγυπτο, η οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει στην Ελλάδα. «Ο ξεριζωμός ήταν τόσο επώδυνος που τον θυμάμαι ακόμα, κυρίως το κλάμα των δικών μου και τη σκηνή του τελωνιακού, που μου πήρε την κούκλα από τα χέρια και έσπασε το κεφάλι της, ψάχνοντας για τιμαλφή. Από τότε δεν ξανάπαιξα με κούκλες», γράφει η αναγνωρισμένη πια τραγουδίστρια, στο βιογραφικό της στην επίσημη ιστοσελίδα της. Το πρώτο σπίτι της οικογένειας ήταν στον Υμηττό, ενώ αργότερα έζησαν για λίγο στην Καλλιθέα και κατέληξαν στη Νέα Σμύρνη.

Τέσσερα χρόνια μετά την εγκατάσταση της στην Ελλάδα, η οικογένεια δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Ο πατέρας έφυγε από τη ζωή μετά από ένα ισχυρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το κορίτσι της φωτογραφίας από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στίβος, 100 και 400 μέτρα μετ’ εμποδίων και βόλεϊ στον Μίλωνα Ν. Σμύρνης, ήταν τα αθλήματά της, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, έπαιζε ποδόσφαιρο με τα αγόρια.

Όλα έδειχναν ότι ο αθλητισμός ήταν το μέλλον της. Τα σχέδια όμως άλλαξαν όταν ένας φίλος την παρότρυνε να ασχοληθεί με το τραγούδι. Η κοπέλα πείστηκε και πήγε σε μια ακρόαση του Δήμου Μούτση, ο οποίος ενθουσιάστηκε με τη φωνή της.

Έτσι άρχισε μια συνεργασία αλλά και μια μεγάλη καριέρα. Αυτή της Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Με τον Δήμο Μούτση έκανε τις πρώτες της δισκογραφικές δουλειές, την πρώτη της ζωντανή εμφάνιση στην ιστορική μπουάτ της Πλάκας, Λύδρα και την πρώτη της συμμετοχή σε συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

Έκτοτε η τραγουδίστρια μετρά πάνω από 30 δισκογραφικές δουλειές, χιλιάδες συναυλίες και ζωντανές εμφανίσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Και φυσικά αντέχει άνετα, όπως «φαίνεται από το χειροκρότημα».

Αντλήθηκαν πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Άλκιστις Πρωτοψάλτη http://www.alkistisprotopsalti.gr/…

πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr