Σαν σήμερα – 9 Μαρτίου

Δημοσιεύση: 9 Μαρτίου, 2020

Σαν σήμερα το 1921 γεννιέται ο Δημήτρης Χορν, Έλληνας ηθοποιός.

Πρωταγωνίστησε μόνο σε 10 κινηματογραφικές ταινίες ωστόσο, έμειναν για πάντα στην ιστορία

Σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 1921, γεννιέται στην Αθήνα ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Δημήτρης Χορν. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικού), όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1940, στην οπερέτα του Στράους “Η νυχτερίδα”.

Το επόμενο διάστημα πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις “Ο πρωτευουσιάνος”, “Αλάτι και πιπέρι” και “Η κυρία με τις καμέλιες”, ενώ το 1944 ίδρυσε δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον θίασο της Μελίνας Μερκούρη και του Νίκου Χατζίσκου, ενώ μέχρι το 1950 ο Χορν εργάστηκε στο “Βασιλικό Θέατρο”. Το 1953, μετά από διετή απουσία στο εξωτερικό, ο Χορν γνωρίζεται με την Έλλη Λαμπέτη.

Ο δεσμός τους οδηγεί στη διάλυση του γάμου της ηθοποιού με τον Μάριο Πλωρίτη. Χορν και Λαμπέτη συγκροτούν τον δικό τους θίασο μαζί με τον Γιώργο Παππά και ανεβάζουν – μεταξύ άλλων – τις παραστάσεις “Ο βροχοποιός”, “Νυφικό κρεβάτι” και “Το παιχνίδι της μοναξιάς”. Το 1959 οι δρόμοι των δύο μεγάλων ηθοποιών χωρίζουν οριστικά. Ο Δημήτρης Χορν πρωταγωνίστησε στη μεγάλη του καριέρα μόνο σε 10 κινηματογραφικές ταινίες, κάποιες εκ των οποίων, ωστόσο, έμειναν για πάντα στην ιστορία: “Κάλπικη λίρα”, “Μια ζωή την έχουμε” και “Το κορίτσι με τα μαύρα” είναι κάποιες από αυτές.

Ωστόσο, ο Χορν είχε – εκτός των άλλων – και σημαντική ραδιοφωνική παρουσία, προχωρώντας για σημαντικό διάστημα στην παρουσίαση εβδομαδιαίων εκπομπών. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Ιανουαρίου του 1998.

πηγή: neakriti.gr/