Σπεράντζα Βρανά: Το «μαλλιοτράβηγμα» με τη Σοφία Βέμπο

Δημοσιεύση: 28 Αυγούστου, 2019

Εξωστρεφής και σέξυ προκαλούσε ταραχές όχι μόνο λόγω της εμφάνισής της, αλλά και λόγω της πληθωρικής προσωπικότητάς της, που προκάλεσε την έκρηξη ζήλιας της Σοφίας Βέμπο.

Η Σπεράντζα Βρανά ήταν μια από τις πιο πληθωρικές γυναίκες, τόσο ως παρουσία αλλά και ως προσωπικότητα. Καθιερώθηκε ως «σέξυ μάγκισσα» μέσα από τις επιθεωρήσεις και τον κινηματογράφο. Το ταπεραμέντο της, μπορεί να την βοήθησε στην ανέλιξή της όμως έγινε και στοιχείο που προκαλούσε τη ζήλια άλλων γυναικών. Όπως της Σοφίας Βέμπο, της θρυλικής τραγουδίστριας της «νίκης» η οποία σε μια στιγμή παροξυσμού επετέθη στη Βρανά τραυματίζοντάς την.

Η Σπεράντζα Βρανά, συμμετείχε στην επιθεώρηση «Έχετε γεια βρυσούλες» στην Θεσσαλονίκη, με το θίασο της Σοφίας Βέμπο η οποία ήταν Ζευγάρι με τον στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο.

Η σχέση τους όμως δεν ήταν εύκολη. Η Βέμπο πίστευε ότι ο Τραϊφόρος δεν της ήταν πιστός και αυτό την έκανε να ζηλεύει και να δρα ακραία.

Κάθε της κίνηση της νεαρής τότε Σπεράντζας περνούσε από το μικροσκόπιο της Βέμπο η οποία ήδη είχε δημιουργήσει στο μυαλό της το σενάριο πως κάτι τρέχει ανάμεσα σε εκείνη και τον Τραϊφόρο. Το γεγονός ότι η Βρανά δεν ενέδινε στην επίμονη διεκδίκηση ενός τεχνικού που την είχε ερωτευτεί, ενίσχυσε τις πεποιθήσεις της Βέμπο περί ειδυλλίου μεταξύ της Βρανά και του άντρα της. Έτσι ήταν κακότροπη απέναντι στη νεαρή ηθοποιό και δεν έχανε ευκαιρία να δηλώνει ευθαρσώς την αντιπάθειά που είχε για εκείνη σε κάθε ευκαιρία.

Στην Κωνσταντινούπολη όπου ο θίασος πήγε περιοδεία, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, όταν η Βρανά πηγαίνει στο καμαρίνι του Τραϊφόρου για να τον ρωτήσει τί ώρα ήταν η πρόβα την επόμενη ημέρα. «Άκου να σου πω, δεν έχεις καμία δουλειά με τον κύριο Μίμη, άλλη φορά να ρωτάς εμένα, το άκουσες;» είπε η Βέμπο σε ένοτο ύφος και η Βρανά της αντιμίλησε γεγονός που έκανε πυροδότησε τη σχέση των δυο γυναικών.

Η ένταση μεταξύ τους κορυφώθηκε λίγες μέρες αργότερα. Ένα βράδυ μετά τη λήξη της παράστασης και ενώ  οι ηθοποιοί πήγαν στα καμαρίνια τους, η Σπεράντζα παρέμενε στην κουίντα, στο πλάι της σκηνής.

«Έλα δω, Βρανά. Δεν μου λες πού νομίζεις ότι βρίσκεσαι, σε μπουλούκι και κάνεις ό,τι θες» είπε η Βέμπο. Και η Βρανά της απάντησε «Όχι σε μπουλούκι, κυρία Βέμπο, με πήρατε από το Ακροπόλ νομίζω», περιγράφει στην αυτοβιογραφία της η Σπεράντζα Βρανά.

Τότε η Βέμπο την άρπαξε από το μαλλί και άρχισε να την χτυπάει τόσο δυνατά που την τραυμάτισε σοβαρά.

«Μου είχε καταματώσει τα χέρια με τα νύχια της και το πρόσωπό μου ήταν στα μαύρα χάλια» είχε γράψει η Βρανά στην αυτοβιογραφία της.

Ο Νίκος Σταυρίδης που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο κατάφερε να πάρει τη νεαρή ηθοποιό από τα χέρια της μαινόμενης Βέμπο. «Ε, ρε Σοφία, το παράκανες με το κοριτσάκι, τι σου έκανε στο κάτω κάτω και όλο μαζί της τα βάζεις;»

Μετά από λίγ καιρό, ο θίασος πήγε στην Κύπρο για παραστάσεις, Εκεί η Βρανά δέχτηεκ πρόταση από τον Μπουρνέλη να συνεργαστούν στην επιθεώρηση «Πικραγγουριά» και έτσι έφυγε από το θίασο της Βέμπο.

«Πίνω στην υγειά της Βρανά που είναι το καλύτερο κορίτσι του θιάσου και της εύχομαι «Καλή επιτυχία» τώρα που θα γυρίσει και καλή καριέρα γιατί της αξίζει» είπε η Βέμπο το τελευταίο βράδυ που οι συντελεστές έφαγαν μαζί.

Η Βρανά δέχτηκε τη συγγνώμη και οι δυο γυναίκες συμφιλιώθηκαν.

πηγή:in.gr

Σπεράντζα Βρανά 
1928 – 2009

Ελληνίδα ηθοποιός, με πληθωρική παρουσία στην τέχνη και «κοφτερό» δημόσιο λόγο. Υπήρξε μία από τις εμβληματικές θεατρίνες της χρυσής εποχής της επιθεώρησης στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Η Ελπίδα Χωματιανού, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1928 στο Μεσολόγγι. Ορφάνεψε από μικρή και σε ηλικία 15 ετών άρχισε τη θεατρική της καριέρα από τους θιάσους των λεγόμενων «μπουλουκιών», όπου εκπαιδεύτηκε σε όλα τα θεατρικά είδη: πρόζα, μουσική, κωμωδία, οπερέτα.

Την πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση πραγματοποίησε το 1948 στο θέατρο «Μετροπόλιταν» της Αθήνας στην επιθεώρηση των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι, Άνθρωποι». Τότε πρωτοτραγούδησε το «Τραμ το τελευταίο», τραγούδι που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της.

Ο επιθεωρησιακός τύπος της «σέξι μάγκισσας» ήταν το μεγάλο της σουξέ. Με το ανεπανάληπτο μπρίο της ερμήνευσε μερικά από τα πιο γνωστά επιθεωρησιακά τραγούδια («Μάμπο το μπραζιλέρο», «Δώσε», «Η Βαλίτσα»). Συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής, ενώ υπήρξε και η ίδια θιασάρχις. Το 1985 πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά το θεατρικό σανίδι και τη μεγάλη της αγάπη, την επιθεώρηση.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου «Έλα στο θείο…», παραγωγής «Φίνος Φιλμ», δίπλα στο Νίκο Σταυρίδη. Έπαιξε σε δεκάδες ταινίες, με πιο γνωστή τη συμμετοχή της στη σπονδυλωτή κομεντί του Γιώργου Τζαβέλλα «Κάλπικη Λίρα», όπου υποδυόταν μία γυναίκα ελευθέρων ηθών δίπλα στον «αόμματο» Μίμη Φωτόπουλο. Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν 1999, στην κωμωδία «Safe Sex» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αποκάλυψε το συγγραφικό της ταλέντο, υπογράφοντας το «Τολμώ» (1981), ένα βιβλίο για τα πρώτα χρόνια της ζωής της, με λόγο απλό, αληθινό και χειμαρρώδη. Ακολούθησαν και άλλα βιβλία: «Τα μπουλούκια, το θέατρο και εγώ» (1982), «Τίμιο μπορντέλο» (1983), «Επιθεώρηση καψούρα μου» (1985), «Πώς πάχυνα κάνοντας δίαιτα» (1996), «Ποιος θα μου πει την αλήθεια;» (1997), «Απορίες» (1999), «Ο Οργασμός του Μπράβο» (2001), «Η Γοητεία της πόρνης» (2003), «Τρούμπα» (2003), «Πιπεράτα αυθεντικά», «Ελα καλέ, Τώραααα» (2005) και «Ο επιβήτορας» (2007).

Στην προσωπική της ζωή, είχε παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη σε ηλικία 16 ετών έναν έλληνα ναυτικό από την Αίγυπτο και τη δεύτερη το 1966 τον τραγουδιστή Παύλο Πατάκα, με τον οποίο έζησε μαζί τέσσερις δεκαετίες. Ανάμεσα στους μεγάλους της έρωτες ήταν κι αυτός με τον Κώστα Βουτσά, που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια.

Η Σπεράντζα Βρανά πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 από ανακοπή καρδιάς. Από το 2000 αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος.

πηγή:sansimera.gr