Στέλλα Γκρέκα: Η μυστηριώδης ζωή μιας υπέροχης καλλιτέχνιδας!..

Δημοσιεύση: 18 Νοεμβρίου, 2018

Στέλλα Γκρέκα: Η μυστηριώδης ζωή μιας υπέροχης καλλιτέχνιδας!..

Λένε πως η Στέλλα Γκρέκα υπήρξε για ένα μικρό διάστημα η αγαπημένη τραγουδίστρια των αστικών κέντρων και η απόλυτη ερμηνεύτρια των ελαφρών τραγουδιών. Πως τόσο η ημερομηνία όσο και ο τόπος γεννήσεως της πανέμορφης τραγουδίστριας παραμένουν άγνωστα, καθώς δεν είναι καταγεγραμμένα πουθενά. Η εξομολόγηση του αδελφού της και επιστήθιου φίλου του γράφοντος Αλέξανδρου Λαγκαδά για την Στέλλα Γκρέκα!…

ΔΙΑΒΑΣΑ στη «Βικιπαίδεια» ένα κείμενο για την πασίγνωστη και πανέμορφη Ελληνίδα τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα. Μια πραγματική Ελληνίδα καλλονή. Μία τραγουδίστρια χαμηλών τόνων, αλλά με κρυστάλλινη και λαγαρή φωνή. Θα διαβάσουμε πρώτα το κείμενο και θα πούμε κάποια πράγματα που είχε αποκαλύψει στον γράφοντα ο αδελφός τής δημοφιλούς τραγουδίστριας, Αλέξανδρος Λαγκαδάς!..

«.. Η εξαιρετικά όμορφη τραγουδιστρία ονομάζεται στην πραγματικότητα Στυλιανή Λαγκαδά. Τόσο η ημερομηνία όσο και ο τόπος γεννήσεως της παραμένουν άγνωστα, καθώς δεν είναι καταγεγραμμένα πουθενά. Εμφανίστηκε νεαρή στην μουσική σκηνή της πρωτεύουσας και υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο ‘Στέλλα Γκρέκα’. Παντρεύτηκε τον γνωστό σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκο (1908-1992), ο οποίος και εμπνεύστηκε και το όνομα με το οποίο έγινε γνωστή. Κατά την περίοδο του γάμου τους, η Στέλλα Γκρέκα ηχογράφησε μια σειρά από επιτυχίες γνωστών δημιουργών όπως τα ‘Πάμε στο Άγνωστο’, ‘Χθες το βράδυ’, ‘Γύρισε’, ‘Τι κι αν χαθείς’, ‘Το τραγούδι της Μαρίνας’ . Αρνείται να δισκογραφήσει κάποια κομμάτια για τα οποία η μουσική μοίρα επεφύλαξε την καλύτερη τύχη. Το ένα είναι το ‘δύο πράσινα μάτια’, του 1945, καθώς βρήκε σαχλούς τους στίχους του στιχουργού Κώστα Κιούση-κάτι που πολύ μετάνιωσε, όπως δήλωσε στον Πάνο Μαυραγάνη, τέως αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού και νυν συλλέκτη του τραγουδιστικού παρελθόντος μας- και το ‘λίγες καρδιές αγαπούνε’, το 1946, το οποίο ο δημιουργός του Μ. Σουγιούλ πρότεινε στον άγνωστο τότε Τώνη Μαρούδα, και του χάρισε την πρώτη του επιτυχία. Η δισκογραφική της παρουσία περιορίστηκε στα έτη 1946-1948, τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, τα χρόνια του εμφυλίου.

«Η Στέλλα Γκρέκα, μια κορυφαία ερμηνεύτρια του ελαφρού του τραγουδιού που ουσιαστικά μεσουράνησε μόνο για 2 χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο και στη συνέχεια αποσύρθηκε. Άφησε όμως το στίγμα της και αρκετές ηχογραφήσεις καθώς και δυο ταινίες (από τις οποίες, νομίζω, σώζεται μόνο μία αλλά δυστυχώς προβάλλεται πολύ σπάνια: η Μαρίνα του Αλέκου Σακελλάριου)». (Διάβασε μέσα στο διαδίκτυο ένα αφιέρωμα για τον Μιχάλη Σογιούλ)

Ο σκηνοθέτης άνδρας της την πείθει να εμφανιστεί στην ταινία του ‘Ραγισμένες καρδιές’ (1945). Ο σκηνοθέτης, που εμφανιζόταν σε μια σκηνή του έργου ως οδηγός αυτοκινήτου, αποκήρυξε το δημιούργημα του ως την μεγαλύτερη του αποτυχία. Η Στέλλα Γκρέκα συνεχίζει την κινηματογραφική της καριέρα με μια μόνο ακόμη ταινία, την ‘Μαρίνα’, όπου αναλαμβάνει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία, σε σενάριο Α.Σακελλάριου-Χ.Γιαννακόπουλου και σκηνοθεσία Α.Σακελλάριου, ήταν μια παραγωγή του Φιλιποίμονα Φίνου και προβλήθηκε το Μάρτιο του 1947. Η Στέλλα Γκρέκα είχε στο πλάι της τον Δημήτρη Μυράτ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, σε ένα μελόδραμα όπου υποδυόταν μια νεαρή νησιωτοπούλα που καταλήγει σε ένα φθηνό καμπαρέ της Αθήνας ως τραγουδίστρια. Στο τέλος φυσικά τη σώζει ένας νέος. Ένα απλό ρομάντσο, λοιπόν, που ήταν μεγάλη επιτυχία, λόγω της καλής σκηνοθεσίας του Σακελλάριου και των τραγουδιών που ερμηνεύει η Γκρέκα. Η Γκρέκα όμως είχε ήδη αποτύχει στο γάμο της με τον Λάσκο. Άνθρωπος διακριτικός η Γκρέκα αποσύρεται στην ακμή της καριέρας. Ήδη από το φθινόπωρο του 1947 ζει στην Αμερική.

«Με την απολυτότητα που διακρίνει την Ελληνική κοινωνία, η Στέλλα Γκρέκα τοποθετήθηκε μαζί με άλλες μεγάλες φωνές στα αρχεία της Ελληνικής μουσικής. Η Στέλλα Γκρέκα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας άδικης αντιμετώπισης, τόσο από τις δισκογραφικές εταιρίες όσο και από το Ελληνικό μουσικόφιλο κοινό…»

Θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1970, για να ηχογραφήσει δύο δίσκους με τη EMI, το ‘η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Χρήστο Χαιρόπουλο’ (1975), και το ‘Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Αττίκ’. Λίγο νωρίτερα η ίδια εταιρεία θα συλλέξει όλα εκείνα τα τραγούδια που η ερμηνεύτρια ηχογράφησε κατά τη διετή καριέρα της και θα τα κυκλοφορήσει σε ένα δίσκο με τον απλό τίτλο ‘Στέλλα Γκρέκα’. Θα παραχωρήσει δύο συνεντεύξεις στον Γιώργο Παπαστεφάνου, μια το 1973,΄κατά τη διάρκεια διακοπών της στην Ελλάδα και το 1985. Ο ίδιος δημοσιογράφος θα επιμεληθεί και μια συλλογή από παλιές ηχογραφήσεις της τραγουδίστριας στην Αμερική, ο οποίος θα κυκλοφορήσει από την LYRA το 1990 με τον τίτλο ‘Τα τραγούδια της Αμερικής.’ Ύστερα σιωπή. Η Στέλλα Γκρέκα αποσύρεται ξανά. Ζεί πλέον μόνιμα στην Εκάλη.»

Ο αδελφός της Στέλλας Γκρέκα, Αλέξανδρος Λαγκαδάς, με τον οποίον ο γράφων υπήρξε επιστήθιος φίλος!

Τι έλεγε ο αδελφός τής Στέλλας Γκρέκα, Αλέξανδρος Λαγκαδάς!

Είναι γνωστό από πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, που έχουμε κάνει στο παρελθόν, ότι ο γράφων υπήρξε επιστήθιος φίλος του Αλέξανδρου Λαγκαδά, αδελφού της πασίγνωστης Ελληνίδας τραγουδίστριας, Στέλλας Γκρέκα (Στυλιανής Λαγκαδά).
Ο Αλέξανδρος Λαγκαδάς ήταν συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, ιδίως επί διαστημικών θεμάτων, αλλά οι εκπομπές που έκανε με τον γράφοντα (και στον οποίον αφιερώνουμε το βιβλίο μας: «Αγία Γραφή και Εξωγήϊνα Όντα: Η αλήθεια και τα παραμύθια»), είχαν να κάνουν πάντοτε με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μάλιστα το βιβλίο του «Η Ελληνίδα στην αρχαιότητα» αποτέλεσε το φιλοσοφικό πυρήνα για την συγγραφή των δικών μας βιβλίων με το αυτό περιεχόμενο.
Σε μία συνάντηση που είχαμε στον «Διόνυσο» ο Αλέξανδρος Λαγκαδάς εξομολογήθηκε στον γράφοντα διάφορα πράγματα από την δική του ζωή (γνήσιος Αθηναίος και μάλιστα πλακιώτης), αλλά και την καλλιτεχνική ζωή της αδελφής του Στέλλας Γκρέκα, όπου κανείς διέκρινε την μεγάλη αδελφική αγάπη που είχε προς το πρόσωπο αυτό, ενώ δεν έλειψαν και διάφορα στιγμιότυπα από τη ζωή τους τα οποία είναι συγκινητικά και πολύ ανθρώπινα.
Το ίδιο συνέβαινε οσάκις ο γράφων επισκεπτόταν τον Αλέξανδρο Λαγκαδά στη Νέα Μάκρη* (όπου διατηρούσε ένα οροφοδιαμέρισμα μιας πολυκατοικίας κοντά στην παραλία και κάναμε διάφορες λογοτεχνικές βραδιές μαζί με τους άλλους φίλους μου, όπως τον φιλόλογο καθηγητή και γλωσσολόγο, Γιώργο Ντελόπουλο, τον Κύπριο επιχειρηματία, Γιώργο Χριστόπουλο, την λογοτέχνιδα Ιουλία Χριστοπούλου και άλλους.
Είναι αλήθεια ότι προς τα τέλη της ζωής του Αλέξανδρου Λαγκαδά οι συναντήσεις αυτές είχαν περιοριστεί εις το ελάχιστο, διότι ο Αλέξανδρος είχε πωλήσει (όπως έλεγε) το οροφοδιαμέρισμα στη Νέα Μάκρη και αγόρασε ένα άλλο σπίτι, στην Τήνο, όπου έμενε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του.
Πρώτα ο Θεός κάποια στιγμή θα εκδοθεί το έργο μας «Τα Άγνωστα Παρασκήνια» μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται όλα όσα εξομολογήθηκε ο Αλέξανδρος Λαγκαδάς για την αδελφή του, την πραγματική Ελληνίδα καλλονή και υπέροχη ερμηνεύτρια, Στέλλα Γκρέκα. Λίγη υπομονή χρειάζεται!..

———–

*Τηρώ μια μικρή επιφύλαξη, λόγω των πολλών ετών, που έχουν περάσει, αν αυτή η πολυκατοικία ήταν στο Πόρτο Ράφτη και όχι στη Νέα Μάκρη. 

πηγή:sakketosaggelos.gr