Συνέντευξη Χιώτη – Ντοκουμέντο

Δημοσιεύση: 20 Ιουνίου, 2019

Μέρος 1

Μέρος 2

Σχόλια σχολιαστή σε φόρουμ..

Σκεφτείται το καλλιτεχνικό περιβάλλον της εποχής παιδιά…

Ο Χιώτης ίσως να μην ήταν ο πρώτος που έβαλε 4η χορδή, ήταν όμως ο πρώτος ολοκληρωμένος μουσικός, μπουζουξής και συνηδειτοποιημένος καλλιτέχνης, που κατοχύρωσε την 4η χορδή και πέρασε σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της εποχής, το μπουζούκι.
Το στυλ του ήταν πολύ αριστοκρατικό όπως και το στυλ των ορχηστρών που διεύθυνε(δείτε ελληνικές ταινίες με ομοιόμορφο ντύσιμο στην ορχήστρα κλπ)!

Επίσης, “ανέβαζε” το κύρος όλων των μουσικών που δουλεύανε μαζί του. Πόσες φορές μετά το τέλος της βραδιάς που καθόντουσαν οι μουσικοί για φαγητό, παραλίγο να φύγει από μαγαζιά γιατί σ’αυτόν σερβίρανε φιλέτο και στους υπόλοιπους μουσικούς κάτι πολύ πρόχειρο.
Μόλις το έπαιρνε χαμπάρι ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ να φάνε και αυτοί φιλέτο αλλιώς τους έλεγε “μαζεύτε τα παιδιά-φεύγουμε”!

Αν διαβάσετε για τους υπόλοιπους μεγάλους λαϊκούς συνθέτες της εποχής, μοιάζουν να παίζουν σε περιβάλλον “σκυλάδικου”…με την χαρτούρα κλπ.

Αυτό που καταλαβαίνω από τα λόγια του είναι ότι ήθελε να πάει το μπουζούκι ένα ΜΕΓΑΛΟ βήμα παραπέρα!..και το κατάφερε…είτε αρέσει σε κάποιον το στυλ του…είτε όχι!!!

Να πω εδώ και μία σκέψη μου ρε παιδιά…

Όλοι αυτοί οι μεγάλοι λαϊκοί συνθέτες των δεκαετιών ’50, ’60 κλπ, μου δίνουν την αίσθηση ότι δεν ήξεραν ακριβώς τι σπουδαία πράγματα έκαναν. Είχαν τρομερό ανταγωνισμό μεταξύ τους και με την έλευση του “έντεχνου” και τον σταδιακό παραγκονισμό τους από την δισκογραφία τα πράγματα είχαν γίνει πολύ ζόρικα για το μεροκάματο και προσπαθούσαν όλο και πιο πολύ να ξεχωρίσουν.
Για τους ρεμπέτες δε, ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα. Την δεκαετία ’60 νομίζω, ο Στράτος Παγιουμτζής έβαλε τον Ζαμπέτα “μέσον” για να τον δεχθούν να ηχογραφήσει έστω ένα τραγουδάκι(το τραγούδι:να μας ζήσουν τα μπουζούκια)και να βγάλει κανά φράγκο.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης επίσης ζήτησε δουλειά από τον Ζαμπέτα σε μαγαζί. Αξίζει να διαβάσετε την βιογραφία του μεγάλου Ζαμπέτα και να δείτε πόσο σεμνά περιγράφει την όλη ιστορία και εποχή.

Έχοντας στο μυαλό μου όλα αυτά λοιπόν, θεωρώ φυσιολογικό ο Χιώτης να μιλάει με λίγο “ύφος” για το τετράχορδο μπουζούκι και τον εαυτό του. Θυμάμαι μια συνέντευξη του Τάκη Μπίνη που του ζητήσανε να σχολιάσει την νοοτροπία της “μαγκιάς” σε σχέση με τον Άκη Πάνου και την γνωστή δυσάρεστη ιστορία προς το τέλος της ζωής του…Θυμάμαι τα λόγια του Μπίνη, που παρεπιμπτόντως, ήταν ΑΡΧΗΓΟΣ της μαγκιάς στην εποχή του-τον σεβόντουσαν όλοι!!!

…και είχε πει:“ο μεγαλύτερος μάγκας που πέρασε ποτέ από την πιάτσα αλλά και από τα σαλόνια ήταν ο Μανώλης Χιώτης και δεν έριξε ποτέ ούτε μία πιστολιά, ήταν μάγκας με μπέσα αυτός…μετά ήταν όλοι οι άλλοι”

Αυτός λοιπόν ο Χιώτης, θεωρώ ότι έχει το δικαίωμα να πει μερικά “εγώ”…

Περισσότερα σχόλια στο:https://rembetiko.gr/t/συνέντευξη-χιώτη-ντοκουμέντο/8595