Τάκης Αντωνιάδης: Ο Νο1 Έλληνας pop star δεν είναι κανένας άλλος

Δημοσιεύση: 9 Οκτωβρίου, 2019

Ο Τάκης Αντωνιάδης είναι ένας από τους σπάνιους τραγουδιστές που έχει βγάλει το ελληνικό μουσικό στερέωμα, με επιλογές που τον χαρακτηρίζουν ως… το No1 Έλληνα pop star!

Τάκης Αντωνιάδης. Ένας Έλληνας τραγουδιστής των περασμένων δεκαετιών που με τις επιλογές του πρέπει να περάσει στην cult μουσική ιστορία. Ποια είναι όμως η διαδρομή του και τι έκανε για να του αφιερωθεί αυτό εδώ το άρθρο;

Μερικές φορές, σπάνια βέβαια, δεν είναι απαραίτητη η πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η διάρκεια, η αναγνωρισιμότητα και η επιρροή για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως pop star. Αρκεί η μοναδικότητα και η διαφορετικότητα.

Ο Τάκης Αντωνιάδης έγινε ευρέως γνωστός κατά τη διάρκεια των 60’s με τη συμμετοχή του στο συγκρότημα «The Sounds», όπου ήταν ο κεντρικός τραγουδιστής. Οι επιτυχίες τους έφεραν βεβαίως το χρώμα της εποχής, με μία από τις  μεγαλύτερες να είναι το πασίγνωστο «Απόψε Σε Θέλω». Αρκετά από τα τραγούδια του γκρουπ αποτελούσαν κάποιες πρωτότυπες διασκευές.

Με το πέρασμα του χρόνου η μουσική μπάντα χώρισε τους δρόμους της, με το frontman Τάκη Αντωνιάδη να ακολουθεί σόλο καριέρα και να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλους τους… pop stars του 1980.

Ο λόγος γίνεται για το άλμπουμ «Τα Χρόνια Της Σιωπής», ένα βινύλιο των 33½ στροφών, που κυκλοφόρησε το 1989 από τη Warner.

Τάκης Αντωνιάδης - Τα χρόνια της σιωπής - Hit Channel

Ένας δίσκος με τραγούδια «ένα κι ένα», καθώς το κοινό πήρε μία γεύση από ονόματα όπως οι Roxette, ο George Harisson των Beatles, ο Bill Medley και η Jennifer Warnes, ο Mr… «RickRoll» Rick Astley, o Lionel Richie και πολλοί άλλοι.

Όχι, οι προαναφερόμενοι δε συμμετείχαν στην εν λόγω δουλειά με κάποιο ντουέτο ή κάτι παρόμοιο, αλλά πήραν μέρος με… τα τραγούδια τους!

Ο Τάκης Αντωνιάδης συγκέντρωσε σε ένα δίσκο τις μεγαλύτερες pop – κατά κύριο λόγο – επιτυχίες της διεθνούς μουσικής σκηνής, τις διασκεύασε στην ελληνική γλώσσα και δημιούργησε ένα δίσκο που μόνο… απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει.

«Τα Χρόνια Της Σιωπής» περιείχαν τις εξής διασκευές:

Πλευρά Α’

  • Αμερικάνος («Americanos» – Holly Johnson)
  • Ό,τι Πεις Εσύ («You got it» – Roy Orbison)
  • Θέλει Χορό Πολύ («She wants to dance with me» – Rick Astley)
  • Τα Χρόνια Της Σιωπής («In the living years» –  Mike and the Mechanics)
  • Τόσες Καρδιές («Too many broken hearts» – Jason Donovan)

Πλευρά Β’

  • Είναι Σκληρή («The Look» – Roxette)
  • Στ’ Όνειρό Μου Χθες («Ballerina Girl» – Lionel Richie)
  • Δε Θα σ’ Αρνηθώ Ποτέ («Never Gonna Give You Up» – Rick Astley)
  • Πάντα Μαζί («The Time of my Life» (Dirty Dancing) – Bill Medley & Jennifer Warnes)
  • Πάλι Χθες («Got my Mind Set on You» – George Harisson)

Στην ελληνική έκδοση του ξακουστού «The Time of my Life» τη θέση της Jennifer Warnes πήρε η Μπέσσυ Αργυράκη.

Ο Τάκης Αντωνιάδης είχε επιχειρήσει μία ανάλογη προσπάθεια και μία δεκαετία νωρίτερα, το 1976 (Polydor), μαζί με τον Robert Williams, την Μπέσσυ Αργυράκη και τη Ρένα Παγκράτη, μεταφέροντας στα ελληνικά συμμετοχές από το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision εκείνου του έτους.

Ήταν η εποχή όπου η ελληνική δισκογραφία πραγματοποιούσε μαζικές προσεγγίσεις προς την pop και εν γένει τη δυτική μουσική, δοκιμάζοντας τη διασκευή ξενόγλωσσων επιτυχιών. Τα εγχειρήματα επικρίθηκαν από πολλούς, ειδικά από την παλιά φρουρά του λαϊκού, όμως σημείωσαν εμπορική απήχηση. Παρ’ όλα αυτά, οι επιλογές μοιάζουν αρκετά ασφαλείς σε σχέση με αυτές του Τάκη Αντωνιάδη που τόλμησε να συνδυάσει από Roxette και George Harisson έως Rick Astley.

Η δεκαετία του 1980 ανήκει σε πολλούς τομείς – από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο – στην κατηγορία του cult.

Χονδρικά, ως cult μπορεί να οριστεί ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα που μολονότι δε συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις διαχρονικής επιτυχίας ή αξίας, διαθέτει τα ειδικά χαρακτηριστικά εκείνα που το κάνουν δημοφιλές σε μία ομάδα του κοινού και δημιουργεί μία περιρρέουσα κουλτούρα.

Έτσι, λοιπόν, ο Τάκης Αντωνιάδης με «Τα Χρόνια Της Σιωπής» θα κατέχουν για εμάς μία ξεχωριστή θέση στο cult φάσμα.

Σας αφήνουμε με τρία τραγούδια από «Τα Χρόνια Της Σιωπής».

Σημείωση: Ο Τάκης Αντωνιάδης «έφυγε» από τη ζωή ενάμιση χρόνο περίπου μετά τη δημοσίευση του άρθρου αυτού, τον Απρίλιο του 2015, σε ηλικία 69 ετών.

– «Δε Θα Σ΄ Αρνηθώ Ποτέ» («Never Gonna Give You Up» – Rick Astley)

– «Πάντα Μαζί» – συμμετέχει η Μπέσσυ Αργυράκη («The Time of my Life» (Dirty Dancing) – Bill Medley & Jennifer Warnes)

And last but not least…

– «Είναι Σκληρή» («The Look» – Roxette)

πηγή:hit-channel.com