Το «χαμένο δαχτυλίδι» του Γιώργου Μητσάκη

Δημοσιεύση: 17 Ιουνίου, 2022

Συζητώντας πριν από πολλά χρόνια με τον Νίκο Οικονόμου, ο σπουδαίος λαϊκός συνθέτης, Γιώργος Μητσάκης, αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την τραγουδίστρια:

Την Πόλυ Πάνου την εγνώρισα το 1954 σε ένα μαγαζί στην πλατεία Βάθης, τη ΖΟΥΓΚΛΑ. Τραγουδούσε εκεί με το Μπιθικώτση. Ένα βράδυ παίρνω τον ακκορντεονίστα μου και κάνα-δυο φίλους μουσικούς και πάμε εκεί. Μόλις με είδε, έβαλε τα δυνατά της, μου έκανε «λεζάντα». Μετά κατέβηκαν κάτω με το Μπιθικώτση, και μου είπε ο Γρηγόρης ότι την είχε φέρει από την Πάτρα. Μου άρεσε η φωνή της και της έδωσα να πει το «Αίμα νερό δε γίνεται». Αργότερα της έδωσα και άλλα, όπως το «Πάρε το δαχτυλίδι μου». Καλή φωνή και καλή στη συνεργασία της και τη δουλειά της. Με σεβόταν. Κάποια μέρα πήγα πρωί- πρωί σπίτι της να την πάρω για ηχογράφηση. Μόλις με βλέπει η μάνα της, μου λέει: «μια στιγμή να την ξυπνήσω, αν και έπεσε για ύπνο, πριν μια ώρα». Πράγματι σηκώθηκε αμέσως, ήπιε έναν καφέ και φύγαμε χωρίς να διαμαρτυρηθεί καθόλου. (1)
Οι δυο τους ηχογράφησαν δεκάδες τραγούδια, πολλά από τα οποία δεν έγιναν ιδιαιτέρως γνωστά. Υπήρξαν όμως και κάποια που έκαναν θραύση, όπως το «Δαχτυλίδι» ή «Πάρε το δαχτυλίδι μου». Ηχογραφήθηκε το 1958 και κυκλοφόρησε σε δίσκο 78 στροφών Columbia. Δεύτερη φωνή στην Πόλυ Πάνου έκανε ο Χρήστος Βαμβακάς. Ο δίσκος, από την άλλη πλευρά είχε ένα ζεϊμπέκικο του Μητσάκη, με τον Δημήτρη Ρουμελιώτη, με τίτλο «Το πληγωμένο παλικάρι». Λίγο μετά, στις αρχές του 1959, το τραγούδι κυκλοφόρησε σε νέα εκτέλεση, για λογαριασμό της Odeon-Parlophone, με την Άννα Χρυσάφη και τον Σπύρο Ζαγοραίο. Η πρώτη εκτέλεση με την Πόλυ Πάνου, επανατυπώθηκε το 1960 και σε δίσκο 45 στροφών, έχοντας στην άλλη όψη άλλη μια μεγάλη επιτυχία του Μητσάκη, το «Νίτσα, Ελενίτσα» με τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα. Αργότερα η Πόλυ Πάνου το ξαναηχογράφησε με τον Γιάννη Τατασόπουλο για την εταιρεία ΝΙΝΑ.

Η ιστορία του «δαχτυλιδιού» δεν σταμάτησε όμως εκεί… Το πολύτιμο «Δαχτυλίδι» χάθηκε το 1968, όπως έλεγε το τραγούδι του Μητσάκη «Έχασα το δαχτυλίδι μου», που τραγουδούσε η Καίτη Αμπάβη με τον Γιώργο Νταλάρα, σε ένα δίσκο 45 στροφών Minos, που από την άλλη είχε το «Στην εποχή του Πάγκαλου» με τον Νταλάρα και την Καίτη Αμπάβη. Και τα δυο τραγούδια συμπεριλήφθηκαν, λίγο καιρό μετά, στο μεγάλο δίσκο του Μητσάκη «Αν ζούσαν οι αρχαίοι».

Πηγή: 1) Νίκος Οικονόμου «Γιώργος Μητσάκης – Αυτοβιογραφία» (Εκδόσεις Εικοστού πρώτου, 1995).

Η παρτιτούρα του τραγουδιού προέρχεται από το βιβλίο του Νίκου Οικονόμου «Γιώργος Μητσάκης – Αυτοβιογραφία» 

πηγή:www.ogdoo.gr