Ζαχά Νινή

Δημοσιεύση: 5 Νοεμβρίου, 2019

Η Νινή Ζαχά ήταν τραγουδίστρια και συνθέτρια, από τις μεγάλες προσωπικότητες της ελαφράς μουσικής στη χώρα μας.

Η Ουρανία Ζαχαροπούλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1931 στη Θεσσαλονίκη και ήταν κόρη του πιανίστας και συνθέτη Κώστα Ζαχαρόπούλου.

Παιδί – θαύμα στο χώρο του τραγουδιού, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στο πάλκο σε ηλικία έξι ετών κι έγινε πανελληνίως γνωστή στα οκτώ της χρόνια, όταν τραγουδούσε στην περίφημη Μάνδρα του Αττίκ. Στην πολύχρονη καριέρα της ερμήνευσε πολλά τραγούδια (δικά της και ξένα), με εντελώς προσωπικό στυλ, που έμεινε ανεπανάληπτο.

Κυριάρχησε στο χώρο του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού τις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60.

Στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού της Βαρκελώνης (1963) το τραγούδι της «Μαρία-Μαρία», σε στίχους της Δανάης, κατέκτησε την 5η θέση, ενώ ένα χρόνο αργότερα  το τραγούδι της «Στην Πάλμα», ερμηνευμένο από την ίδια και τον Τζίμη Μακούλη, κέρδισε το Γ’ βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Πάλμα (Μαγιόρκα).

Άλλα πασίγνωστα τραγούδια της είναι τα: «Κοντά στο τζάκι πάλι θα ’μαστε αλήθεια», «Χίλια χρόνια μαζί», «Ήρθε το καλοκαίρι», «Ένας ταχυδρόμος μόνη πια χαρά μου», «Φύγε λοιπόν», «Μία προσευχή», «Στων ματιών της τις θάλασσες», «Αύριο», «Ένα φλερτ ήταν αυτό και τίποτ’ άλλο», «Mα εγώ αγαπώ μία», «Μη μ’ αγγίζεις, μη», «Δεν είν’ έτσι η αγάπη», «Πού είσαστε φίλοι», «Κάνε μου λιγάκι ‘Μμμ’» «Πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος» και «Μου λείπεις εσύ».

Δικά της τραγούδια έχουν ερμηνεύσει η Αλέκα Κανελλίδου (στενή φίλη και συνεργάτιδά της), ο Γιάννης Πάριος, η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Λίτσα Διαμάντη και ο Γιώργος Μαρίνος.

Δίσκοι στους οποίους συμμετέχει ερμηνεύοντας τραγούδια άλλων συνθετών είναι, μεταξύ άλλων: «Ξαναζώντας στη Μάντρα του» (1965), «Η Αθήνα τραγουδά Χατζιδάκι» (1968), «Η Νινή Ζαχά στα ωραιότερα τραγούδια του Αττίκ» (1969) και «Μίμης Πλέσσας: Τι να πρωτοθυμηθώ» (1985).

Τα τελευταία χρόνια της ζωής η Νινή Ζαχά ζούσε αποτραβηγμένη και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Έφυγε από τη ζωή στις 15 Απριλίου 2013, σε ηλικία 82 ετών.

Φιλμογραφία

Η Λιλή και ο μουρντάρης (1959)[Λιλή]

πηγή:ellinikoskinimatografos.gr