Ζωή Φυτούση

Δημοσιεύση: 16 Οκτωβρίου, 2019

Η Ζωή Φυτούση (Αθήνα4 Σεπτεμβρίου1933 – 24 Ιουλίου 2017) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου (συνεργάσθηκε με πολλούς θιάσους και συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις κάθε είδους), του κινηματογράφου (εμφανίσθηκε σε αρκετές ταινίες), της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, συγγραφέας (είχε συγγράψει 7 βιβλία), ποιήτρια, αρθρογράφος, συνδικαλίστρια και τραγουδίστρια.

Ιδιαίτερη καριέρα έκανε και στο χώρο του τραγουδιού, με γνωστότερη ερμηνεία της στη σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι «Φέρτε μου ένα Μαντολίνο». Καταγόταν από τη Χίο. Το 1996 τιμήθηκε για το ποίημά της «Κανείς, μα κανείς».

Επαιξε σε πάνω από 70 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου ενώ έκανε αισθητή την παρουσία της στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Παράλληλα, η Ζωή Φυτούση έγραφε από 11 ετών. Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες και έχει εκδώσει τα εξής βιβλία:«Το μαγικό βιβλίο», «Παρ΄ εκτός», «Τάφος εδώ δεν είναι», «Μια σφαίρα», «Βοήθεια, θέλω να ζήσω», «Βιβλίο Σπουδαστών, ελληνική αγωγή», «Σύγχρονοι ποιητές, Έλληνες και Ιταλοί».

Η Ζωή Φυτούση πέθανε το 2017 σε ηλικία 83 χρονών. Σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: iefimerida.gr/you tube/ el.wikipedia.org