Ζωή Φυτούση

Δημοσιεύση: 27 Αυγούστου, 2019

Από πολύ μικρή η αγαπημένη ηθοποιός και τραγουδίστρια (το όνομά της έχει συνδεθεί με κλασικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, όπως τα «Φέρτε μου ένα μαντολίνο» και «Ο ταχυδρόμος πέθανε») έτρεφε μεγάλη αγάπη για την ελληνική γλώσσα.

«Παρότι έχω γεννηθεί μες στον Εμφύλιο, στους πολέμους, στην πείνα και τη στέρηση, αγαπούσα πολύ τους αρχαίους συγγραφείς κι όσο μπορούσα τους διάβαζα. 
Όταν πήγα και διδάχτηκα στην Ελληνική Αγωγή τον Όμηρο και πήρα το δίπλωμα, μου γεννήθηκε αυτό το αίσθημα, για το πώς τολμούν να λένε οι δάσκαλοι ή το υπουργείο Παιδείας στα παιδιά ότι η γλώσσα μας δεν έχει καμία σχέση με τον Όμηρο.
Εργάστηκα λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, σχεδόν στραβώθηκα, και μέσα από την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» έβγαλα κάπου 3.500 λέξεις τις οποίες λέμε έως και σήμερα» συμπληρώνει η ίδια.

Η Ζωή Φυτούση γεννήθηκε τις 4 Σεπτεμβρίου 1933 στην Αθήνα (η καταγωγή της από τη Χίο) όπου, μεγάλωσε, σπούδασε και διαμένει μόνιμα.
Eίχε παίξει σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση, κοντά σε όλους τους άξιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. 
Είχε τραγουδήσει όλους τους μεγάλους έλληνες συνθέτες.
Η μεγάλη της επιτυχία, ήταν το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκη που ερμήνευσε, «φέρτε μου ένα μαντολίνο».
Γύρισε γύρω στις 70 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου ενώ έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Η Ζωή Φυτούση έγραφε από 11 ετών. Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες και έχει εκδώσει τα εξής βιβλία:
«Το μαγικό βιβλίο», «Παρ΄ εκτός», «Τάφος εδώ δεν είναι», «Μια σφαίρα», «Βοήθεια, θέλω να ζήσω», «Βιβλίο Σπουδαστών, ελληνική αγωγή», «Σύγχρονοι ποιητές, Έλληνες και Ιταλοί».

πηγή:Thessaloniki Arts and Culture